DJ zijn met een visuele beperking

Gepubliceerd op 22 december 2020 om 17:08

DJ Zijn met een visuele beperking.

Vanaf mijn geboorte ben ik al slechtziend. Aan 1 oog zelfs blind. Dat kan natuurlijk lastig zijn in het dagelijks leven in bepaalde situaties in het dagelijks leven maar ook in het DJ vak.

Omdat ik vanaf mijn geboorte visueel beperkt ben kan ik er gelukkig prima mee leven en kan ik gelukkig heel zelfstandig alles doen wat ik leuk vind. Alleen geen auto's, scooter of brommer rijden. Sinds 2013 ben ik begonnen met het aanleren van alle technieken en ins en ouds van het DJ Vak. Dat heb ik gedaan bij DJ School International Breda, waar ik de 2 cursessen Digitaal mixen met Virtuel DJ en basis DJ afgerond heb. 

Met de jaren heb ik steeds meer vlieguren gemaakt en heb ik op veel leuke feestjes, evenementen en horeca mogen draaien.

Maar hoe doe ik dat nou met mijn beperkte zicht tijdens mijn optredens? Dat ga ik in dit blog aan jullie uitleggen.

Vervoer heen en terug

Bij elk optreden gaat er (Mits er geen apparatuur aanwezig is) een heleboel apparatuur mee. Van Licht tot geluid, van DJ Booth tot Kabels etc.

De meeste hebben een auto of een busje om alles te vervoeren. Maar mijn beperking kan ik dus geen auto rijden, laat staan een busje. Dus ik moet het hebben van hulp van vrienden uit het DJ wereldje die een busje hebben en zo aardig zijn om mijn spullen te vervoeren. Dat is niet altijd even handig en fijn want je wilt zo zelfstandig mogelijk alles proberen te doen. Ook maak ik gebruik van de deeltaxi, maar omdat deze niet al mijn apparatuur mee kan nemen neem ik deze optie alleen als ik allen mijn draaitafel mee hoeft te nemen. Anders probeer ik wat anders te regelen. Denken in oplossingen dus!

Op en afbouwen en het optreden

Ook met op en afbouwen gaat dat met mijn beperking goed. Ik heb soms wat hulp nodig om de speakers op het statief te krijgen en eraf natuurlijk om dat ik ook niet zo heel groot ben. Ik ben 1,57 kort! Maar daar blijft het ook bij. Hulp is natuurlijk altijd fijn! Alleen niet altijd nodig.

Met het draaien zelf ondervind ik gelukkig ook geen hinder. Ik zorg wel dat mijn muziek op mijn usb stick geordend is en dat ik makkelijk alles kan vinden zonder veel te zoeken en te kijken. Wel moet ik wat dichter op het display van de speler kijken om de lezen dan anderen maar dat stoort mij gelukkig niet.

Verzoekjes

Waar ik wel moeite mee heb met mijn zicht, zijn verzoekjes die via de telefoon aan je getoond worden of onleesbaar op een papiertje worden aangeboden. Op de telefoon meestal spotify is meestal best klein en dus moeilijk te leven. Wat ik dan soms wel is doe is een foto van het scherm maken en dan op mijn eigen telefoon inzoemen om te kijken welk nummer ze willen horen en zo kan ik bepalen of ik het wel of niet draai. Neemt niet weg dat ik geen verzoekjes aanneem. Dus heb je een verzoekje? Kom gerust naar me toe en vertel het mij! Dan kijk ik of het verzoekje in mijn set past.

Wat is mijn doel? Wat wil ik bereiken?

Ik vind het belangrijk dat iedereen met of zonder beperking kan doen wat hij of zij leuk vind om te doen, Zijn of haar passie uit te oefenen. Met een beperking is dat natuurlijk moeilijker dan normaal. Net als bepaalde sporten is er wat aanpassingsvermogen nodig om te slagen. Er zijn veel mensen die dit moeilijk vinden en denken dat wat ze onwijs leuk vinden om te doen niet haalbaar is met de beperking die hij of zij heeft. Niets in minder waar. Doe wat je leuk vind, kijk hoe je je daar in aan kan passen om het wel te doen en ga het doen! Denk in oplossingen en ga ervoor!

Conclusie

Ik heb wat hulp nodig met op en afbouwen en ik moet redelijk dicht op het display van de speler lezen en verzoekjes zijn moeilijk te lezen maar over het algemeen kan ik met mijn beperking prima overweg en zal je er vrijwel weinig van merken. En bouwen we samen een groot feest! 

Mocht je daar vragen over hebben of iets willen weten mag je er altijd naar vragen of reageer hieronder, ik vertel er graag over! 


Reactie plaatsen

Reacties

Ferry De Bont
3 jaar geleden

Goed bezig Ewout! Ga zo door

Mootje
3 jaar geleden

Je maakt er altijd een prachtig feestje van in de Bea!

Shirley
3 jaar geleden

Hey Maatje. Ik ben erg trots op je en je maakt er elke keer een feestje van!!

Hans Daane
3 jaar geleden

Knap dat je dit doet diep respect
Ik denk dat er veel mensen zijn zonder beperking die hier een voorbeeld aan kunnen nemen CHAPEAU πŸ’ͺπŸ’›πŸ–€

Pim Smolders
3 jaar geleden

Goed verhaal Ewout! Hopelijk tot snel in de bea!

Marjolein
3 jaar geleden

Heey Ewout,

Top blog!
Maar euh, 1.57 m LANG he, ik ben 1.54 KORT. Alles boven 1.55 is gewoon lang! 😜
Maar nu zonder gekheid, ik hoop dat er snel weer ouderwetse feestjes zijn. En je weet het, dan zorg ik voor de Fireball! 🀣

Arjan van Toor
3 jaar geleden

Hoppa. Visuele beperking is kut, maar als je erin staat zoals jij is het nauwelijks een beperking.

Kees van Riel
3 jaar geleden

Stoer dat je dit doet Ewout , trots op jou πŸ’ͺ

Peet Van Kaam
3 jaar geleden

Hup Ewout!
Respect jongen, tot gauw in de Bea

Diana van Drongelen
3 jaar geleden

Mooi uitgelegd Ewout! 😊 Trots op jou! πŸ‘

Tom
3 jaar geleden

Goed bezig Ewout!!

Maarten Akkermans
3 jaar geleden

Goed bezig Ewout HooliganπŸ‘ŠπŸ˜œ
Fijne dagen ventπŸŽ„

Rob Timmers
3 jaar geleden

Dikke respect meneer Ewout! Jij bent het levende bewijs dat als je iets graag wil je er voor moet gaan en dat niks onmogelijk is! Ga zo door matje , en ik ben er van overtuigd dat met deze noad instelling je nog heeel veel mensen blij gaat maken met jou muziekale bijdrage. ;) πŸ’ͺ

Joeri van den Kieboom
3 jaar geleden

Je bent een topper. Hopelijk mag je snel weer aan de gang.

Agnetha van Gils
3 jaar geleden

Topper ben je ga vooral zo door.

Mirte van wijngaarden
3 jaar geleden

Hier is een hele trotse zus !!! Hoe dat jij omgaat met je beperking. Jij ziet niets als een beperking!
Je volgt je passie en wat jou gelukkig maakt ! En daarvan word jouw grote zus ook heel gelukkig! Je bent een topper πŸ’‹

Arnaud
3 jaar geleden

Wij maken ook wel eens gebruik van dj ewout, en eerlijk gezegd merken wij er bijna niks van dat hij visuele beperkingen heeft. Hij maakt er altijd een feestje van, altijd gezellig met Ewoutje!!

Joeri
3 jaar geleden

Heel gaaf Ewout!
Goed uitgelegd en heel mooi verwoord.
Ga zo door!

Geert
3 jaar geleden

Mooi verhaal. Respect voor je doorzettingsvermogen!